פתוח ומאויש 24/7072-3718663

טיפים לבעלי כלבים

מגדלים גורי כלבים

גורי כלבים אוהבים בד"כ להתכרבל עם בובת פרווה. (זה מזכיר להם את התקופה הנעימה בה כל הגורים שוכבים צמודים לפרוות אימם, יונקים וישנים בחיקה).

אימוץ גורי כלבים

מומלץ שלא להפריד את הגורים מאימם לפני גיל 6 שבועות, שאז גורי כלבים יכולים להתחיל את חייהם העצמאיים. מזון לגורים – מומלץ להזין במזון יבש המותאם במיוחד לגורים, וכיום ניתן גם להתאים לפי גודל הגזע (גור מגזע קטן / מזון לגור מגזע בינוני ומזון לגור מגזע גדול). אם החלטתם לאמץ יותר מגזע אחד – לא מומלץ לאמץ שני גורים אחים או כלבים באותו גיל. אימוץ אחים או גורים באותו גיל יגרור תחרות בלתי פוסקת ביניהם לאורך כל שלבי חייהם. התאימו את היכולות הפיזיות שלכם סוג הכלב שאתם מאמצים – לפעמים מראה יכול להיות מטעה (לא תמיד כלב קטן זהו כלב שדורש פחות זמן להוציא אנרגיה). כלבים זקוקים לגירוי תמידי של חושיהם. לכן הליכה לפארקים של כלבים לא באה במקום הטיול הרגלי – כלב מתעייף פי שלושה מפעולה מחשבתית (אילוף, ריחרוח, חיפוש וכו) מאשר סתם לרוץ ולשחק עם כלבים אחרים. נסו לגוון את מסלולי הטיול שאתם הולכים בהם, מסלול חדש לכלב מגרה יותר את חושיו ובכך יותר מעניין לכלב. כשבועיים לפני שאתם מתכננים להוציא את הגור לטיול הראשון שימו קולר עליו ותנו לו להתרגל לרעיון של קולר. בטיולים הראשונים אסור למשוך את הרצועה לכלב, צריך ללכת אחריו לאן שרוצה. הכלב אמור לאהוב את הרצועה ולא לפחד ממנה. האילוף והתיקון יגיעו בשלב מאוחר יותר.

חיסונים לגורי כלבים

מערכת החיסון של הגור היונק מקבלת את הנוגדנים ישירות מחלב האם. בגיל 6-8 שבועות מומלץ להתחיל בסדרת החיסונים (משושה ראשון), ולאחר שלושה שבועות להגיע לוטרינר לקבלת חיסון משושה שני, וכעבור שלושה שבועות נוספים להגיע לוטרינר לקבל את החיסון המשושה השלישי. ממועד חיסון המשושה שלישי – מומלץ לחסן בחיסון משושה אחת לשנה. שימו לב – מומלץ מאוד שלא להוציא את הגור מהבית / ולא להפגישו עם כלבים אחרים (גם אם הם מחוסנים) עד השלמת סדרת החיסונים. לטובת חיסון יעיל יותר- מומלץ להמתין כשבוע ימים מיום האימוץ לפני מתן החיסון. מדוע? מעבר דירה / מעבר בעלים / פרידה מהאם- היא שינויי הגורם להתרגשות וסטרס, דבר אשר "מעסיק" את מערכת החיסונית של הגור. לטובת יעילות החיסון – מערכת החיסון של הגור צריכה להיות במצב אופטימלי כדי שתגיב לחיסון ותגדל את הנוגדנים שהגוף צריך. הנוגדנים המיוצרים ע"י מערכת החיסון של הגוף בתגובה לזריקת החיסון- מגנים על הגור בהמשך מהידבקות במחלות. לכן מומלץ להמתין כשבוע ימים מהגעה לביתו החדש הגור עד לחיסון הראשון. מה כן מומלץ לעשות מיד עם אימוץ הגור? להגיע לווטרינר לבדיקה כללית, ולקבלת תילוע (טיפול נגד תולעי מעיים). פידבקים חיוביים – בכל הרגל שתרצו להרגיל את הגור שלכם, חשוב מאוד לתת לו פידבק חיובי כאשר הוא מבצע את ההרגל הרצוי. למשל? תנו לו ליטוף מעודד, מילה טובה – יופי! כל הכבוד! כאשר הוא הולך לשכב על המיטה/השמיכה שלו ולא על הספה החדשה שקניתם עבורו, או כשהוא עושה את צרכיו בחוץ ולא בבית, מהר מאוד הם מקשרים פידבק חיובי עם פעולה רצויה, אחרי הכל הם רק רוצים שיאהבו אותם. בדיוק כמונו. חשוב מאוד להיות מאוד סבלניים ובזמן האילוף האווירה חייבת להיות שמחה גם אם הכלב לא מבצע את מה שרוצים.

שיני חלב של גורי כלבים

בסביבות גיל 5 חודשים מתחלפות שיני החלב בשיניים קבועות. אם תשימו לב תראו מפוזרים בבית "מחטים קטנות".

פרעושים

מומלץ לטפל באופן רוטיני נגד פרעושים כל שלושה שבועות. כיום החומרים היעילים והבטוחים ביותר נמכרים בצורת אמפולות אותם שמים על העור באזור העורף. שימו לב כי הנכם רוכשים מוצר המיועד לגורי כלבים במיוחד.

ציפורניים של גורי כלבים

הליכה לטיול יומי על אספלט או על רצפת המדרכה תשחיז את ציפורני גור הכלבים החמוד שלכם ותמנע את הצורך בגזיזת הציפורניים שלו. במידה ואתם רואים שהציפורניים מתארכות יותר מהרצוי יש להקפיד על גזירת ציפורניים אחת לכמה שבועות במידה ולא נקפיד על כך , כלי הדם והעצב בציפורן יגדלו לכל אורך הציפורן ואז כבר לא ניתן יהיה לגזרה. במידה ואינכם מיומנים לגזיזת ציפורניים, גשו לוטרינר שיבצע זאת עבורכם או ינחה אתכם כיצד לגזוז בבית.

הברשת פרוות גור הכלבים

מומלץ להרגיל את גור הכלבים להברשה יומית, ולשמירה על בית נקי כדאי לעשות את ההברשה במסגרת הטיול היומי. כיום יש מברשות מסיליקון, גומי, פלסטיק בנוסף על המברשות ברזל הזכורות לכולנו מהילדות.

תרופות של אנשים

אסורות לכלבים! עם אימוץ גור חדש לביתכם, אנא אספו את כל התרופות המפוזרות בבית, והכניסו אותם לארון גבוה, בכך תגנו על הגור מפני הרעלה קשה וסכנת חיים. הידעת? מומלץ שלא לכבד את הכלבים במזון של אנשים בכלל, וחשוב מאוד לדעת מזון העשוי להרעיל ומסוכן לכלבים ולגורי כלבים, כולל: ענבים, ברוקולי, שום, בצל, שוקולד, קפה, פטריות, בצק שמרים, מסטיקים, אבוקדו, גבינה צהובה, גבינות עם עובש או כל מזון אחר המכיל עובש, משקאות אלכוהולים. בישראל בעל כלב חייב בהוצאת רישיון החזקת כלב מאת משרד החקלאות. במסגרת הוצאת הרישיון יש חובה לסימון הכלב בשבב, ולחובת חיסון כלבת לגור בגיל שלושה חודשים. מספר השבב עם פרטי בעל הכלב נרשמים במאגר הכלבים הארצי, וע"י קריאת מספר השבב ניתן לאתר את בעליו של הכלב במידה והלך לאיבוד. חשוב מאוד לקיים את הוראות החוק הנ"ל גם למען בטחון הכלב ובעליו וגם לאפשר איתור הכלב בקלות יחסית. נתון סטטיסטי מעודד – משנת 1993 ועד סוף שנת 2011, מספר הכלבים הרשומים במחלקה הוטרינרית קפץ ב-250%. טיפ: למרות הימצאותו של השבב, אנו ממליצים לכתוב מספר טלפון בצורה מודגשת על קולר הכלב, על מנת להקל על מציאת הבעלים במקרה הצורך.

חשוב לדעת

במקרה שיש חשד להרעלה או הכשת נחש – יש למנוע מהכלב לבצע פעילות להרימו בידיים ולקחתו מיידית לווטרינר עם עדיפות לבית חולים וטרינרי הפועל 24 שעות מאחר ובמקרים קשים יש צורך באישפוז ובטיפול אינטנסיבי.

מה לעשות במצב של היחנקות?

גורי כלבים הם סקרנים ועל כן הסכנה מבליעת גוף זר / חלק ממשחק או כל מיני חפצים יותר גבוה. במידה וכלבכם בלע חפץ כלשהו ומתקשה להוציאו, יש להרגיעו ולהתקשר לבית חולים וטרינרי הקרוב ביותר, בנתיים יש להשכיבו על הצד, למנוע ממנו תזוזה, לפתוח את הפה ולנסות לראות את החפץ, במידה ואלא ניתן לאתר, תוך שכיבה על הצד יש למקם את היד מתחת לכלוב הצלעות, וללחוץ (לא חזק מידי) לכיוון החלק הקדמי של הכלב ולעצור. ניתן לבצע את הלחיצה 2-3 פעמים עד לפליטת הגוף הזר. בכל, מקרה מומלץ להגיע לבדיקת וטרינר גם אם החפץ יצא מאחר ולפעמים נוצרות שריטות ודלקות עקב הארוע המצריכות טיפול מיידי.

חשיפה חברתית

בחיי הגורות של הכלב לאחר השלמת סדרת החיסונים, יש לעודד את הגור לפתח יחסים עם כלבים אחרים, לשחק בפארק עם כלבים, לרחרח ולומר שלום לכלבים ברחוב, לעודד אותו על ידי פידבק חיובי כשהוא משחק יפה. כך ילמד להיות חברותי וחברי, והטיולים היומיים יהפכו לתענוג משותף שלכם..

גורים מגזע גדול

בעבר היתה סברה שכלבים גדולים צריכים לקבל תוסף קלציום לגדילת העצמות, אך הדבר התברר כמזיק. כיום הוכח מחקרית כי כלבים בעיקר מגזע גדול, זקוקים לגדילה איטית של העצמות, ולא מומלץ לתת להם תוספים מסוג זה כלל.

כמה ארוחות הגור צריך לאכול?

  • עד גיל 4 חודשים – המנה היומית הכתובה על שק המזון, מחולקת ל4 מנות.
  • בין גיל 4-7 חודשים- המנה היומית הכתובה על שק המזון, מחולקת ל3 מנות.
  • מעל גיל 7 חודשים- המנה היומית הכתובה על שק המזון מחולקת ל2 מנות.
* גם לגורים מומלץ להקציב מנה יומית ולא לתת מזון ללא הגבלה. לגבי כלב בוגר – בעבר, סברו כי לכלב בוגר יש להגיש מנה אחת ליום, היום ידוע כי לכלב בוגר מומלץ לחלק את המנה היומית לשתי ארוחות ביום. בכל מקרה, לא מומלץ להשאיר צלחת מלאה באוכל לנשנוש על פני כל היום מאחר והטריות יורדת ואיכות המזון נפגמת, וכמובן המזון גם פחות טעים אחרי שעמד שעות בצלחת מנוחה של חצי שעה לפחות אחרי הארוחה – מאוד חשובה לכלב גור וכלב בוגר כאחד, על מנת להקטין את הסיכון להיפוך קיבה, הקפדה על כך מאוד חשובה. היפוך קיבה הוא מצב חירום מסכן חיים שיש להביאו מידית לוטרינר חירום. סימנים – בטן נפוחה, כלב מנסה להקיא – ולא יוצאת הקאה ועוד.. בקיץ – יש להקפיד על טיולים יומיים בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות הערב, ובמהלך היום להקפיד על טיול יומי באזור מוצל, וטיול קצר. כל זאת על מנת להימנע מהתייבשות ומכת חום. גורי כלבים מאוד עדינים ומתייבשים בקלות, וכן כלבים מגזעים ברכיוצפאליים (בעלי אף פכוס כגון- פקינז,בוקסר,פג,שיצו וכו') נוטים להיות חשופים יותר לסכנת התייבשות. מכת חום היא מקרה חירום המחייב טיפול וטרינרי אינטנסיבי מיידי בבית חולים וטרינרי היות ומהווה סכנת חיים חמורה. סימנים: ריור, התנשפויות, קושי בעמידה, אפתיה חום גבוה, כל זאת עלולים להתפתח בתוך חצי שעה מזמן החשיפה לשמש. הידעת? אסור להשתמש בשמו של הכלב עד הגיעו לגיל 3 חודשים. מחקרים מראים שבגיל 3 חודשים מוחו של הכלב מפותח מספיק כדי להתחיל בתהליך אילוף כלבים מקצועי. לצערנו ברוב הפעמים שאנחנו קוראים בשם הכלב לפני גיל זה מקושר לדברים שהכלב עושה והוא לא אמור לעשות לדוגמא: "מוקי לא", "בוני די". המטרה היא שהכלב ילמד לקשר את שמו עם משהו טוב ואם אנחנו נשתמת בשמו בקונטציות רעות, עשוי הכלב לפחד בכל פעם שנגיד את שמו בעתיד. חשוב מאוד לבסס את מעמד מנהיגי הלהקה בבית אם אנחנו לא רוצים שהכלב יתפוס שליטה. וזה נעשה בדרכים שונות:
  • בהליכה ברצועה אף פעם הכלב לא הולך לפני בעליו.
  • ביציאה מדלת אף פעם הכלב לא יוצא לפני בעליו.
  • במידה והכלב הכלב אינו אוכל כ 20 דקות ממועד תחילת ארוחתו, לוקחים את הקערה ומחזירים אותה בארוחה הבאה – לא מומלץ. משאירים לכלב גישה חופשית למזון שלו.
  • לכלב מותר לעלות על ספות/מיטות כאשר אנחנו מזמינים אותו לעלות.
  • כשמנסים לאלף פקודות יש לומר את הפקודה פעם אחת בלבד בצורה אסרטיבית (לא לצעוק או להתחנן) תהיו בטוחים שהכלב שמע אתכם בפעם הראשונה, הוא פשוט בחר להתעלם ממכם.
  • אסור לתת לכלב לפגוש כלבים חדשים כשהוא בהיסטריה ועודף אנרגיה, כלבים אחרים מפרשים את זה לפעמים כדומיננטיות.
  • יש לדכא כל סימן אגרסיביות/דומיננטיות מההתחלה. אחרי שהם פיתחו את ההתנהגות זה יהיה קשה הרבה יותר. לדוגמא – נהימות, עלייה על כלבים אחרים, חשיפת שיניים.
איך יודעים אם כלב עומד לתקוף כלב אחר:
  • אוזניים זקורות ומתוחות לפנים.
  • עמידה זקופה עם מבט מפוקס על המטרה ופה סגור
  • שערות סומרות.

טיפים לגינות כלבים:

  • אף פעם לא להרים את הכלב על הידיים לא משנה מה קורה – כלבים אחרים מזהים את זה כאקט דומיננטי ויתקפו את הבעלים והכלב.
  • לשחרר את הכלב מהרצועה – כלב מפוחד הרבה יותר כשהוא מחובר לרצועה כי אין לו לאן לברוח והדבר היחיד שהוא יכול לעשות זה לתקוף בחזרה.
  • כשמגיעים לגינה בפעם הראשונה לשחרר את הכלב ולהתרחק מהמקום, תנו ללהקת הכלבים במקום ללמד את הכלב בנוגע למעמדו ומצבו בגינה, כל התערבות של הבעלים תגרור גילויי אגרסיביות משאר הכלבים בגינה.
  • אף פעם לא מומלץ להביא ילדים קטנים לגינות כלבים, מבחינת הכלבים הם כלי למשחק ויכולים להיפצע בקלות.